05 Jun

Door

Een inspirerende werkgemeenschap! Het Grootste Rijnland Praktijk Festival

June 5, 2018 | By |

De organisatie zien als werkgemeenschap.

Vakmanschap, zelfsturing, minder regels en minder management, deze aspecten kon je vinden op het Rijnland Praktijk Festival van 24 april jl. Belangrijke kenmerken die je ook bij andere vernieuwende richtingen aantreft. Verschil met het Rijnlandse denken is, volgens de peetvader Jaap Peters, de organisatie zien als werkgemeenschap.

“Moderne begrippen als Holacracy, LEAN, het gedachtegoed van Ricardo Semler (Semco-stijl), Nieuw Organiseren en ook de boeken van Wouter Hart (Verdraaide organisaties, 2012) en de Belg Frederic Laloux (Reinventing organizations, 2014) komen in de buurt van Rijnlands organiseren, maar hebben goed beschouwd toch een andere focus.”, schrijft hij in zijn blog. “In een Rijnlandse organisatie staat niet de organisatie zelf centraal als geldmachine (systems first), laat staan de aandeelhouder, maar draait alles om de zogenaamde werkgemeenschap (community). De werkgemeenschap is de plek waar het werk daadwerkelijk gebeurt door meerdere mensen en vaak ook vanuit verschillende organisaties.

Op het Grootste Rijnlands Praktijk Festival kon je geïnspireerd raken door prachtige voorbeelden hiervan. Praktijkvoorbeelden van hoe je vanuit deze gemeenschapsgedachte naar samenwerkingsvraagstukken kan kijken. Ik volgde zelf drie workshops.

Bij Offshore bedrijf Van Oord ging het over een kettingbreuk. De kettingbreuk veroorzaakte een enorme financiële strop doordat processen langer stil lagen. Normale Angelsaksische storingsreactie is dan kwaliteitszorg aanscherpen en nieuwe controle regels. Het management richtte echter de aandacht op de wijze waarop je als werkgemeenschap omgaat met de mogelijkheid dat er iets mis kan gaan. Hoe goed luisteren we naar elkaar en dragen we samen proactief verantwoording voor het proces? Deze vraag als uitgangspunt nemen, betekende de dialoog in de werkgemeenschap stimuleren en faciliteren. Dergelijke aanpak getuigt niet alleen van scherp inzicht. Het getuigt in een Angelsaksische omgeving ook van lef, die uiteindelijk beloond werd met waardering door Angelsaksische partner organisaties die gewend zijn anders te reageren.

De hele gemeenschap betrekken kwam ook sterk naar voren in de wijze waarop Wooncoöperatie Zayaz de aandacht op de leefwereld richt i.p.v. op de systeemwereld. Samen consequent werken vanuit de bedoeling valt natuurlijk niet direct mee. Om haar ervaring en verhaal te kunnen delen, ontwikkelde Zayaz een praktische en stimulerende reisgids. Een boekje met principes die de organisatie helpt op koers te blijven. Bedoeld voor collega bedrijven, zorgaanbieders, bewoners, gemeenten en andere belanghebbenden in het netwerk, de hele gemeenschap dus.

Het mooiste praktijkvoorbeeld van gemeenschapsdenken op het festival vond ik het empathie avontuur van ROC Friese Poort. Met dit project worden leerlingen op een verrassende wijze gestimuleerd om kennis te maken met het eigen menszijn en het anderszijn. In de eigen omgeving worden situaties gecreëerd met theatersettings zoals een vertrekhal van een vliegveld. En door verbinding met maatschappelijke projecten komen ze bij vreemde mensen thuis. Kinderen, de bron van onze samenleving, laten ervaren hoe je elkaar echt ontmoet, zal zorgen voor gezonde (werk)gemeenschappen. “Ik snap wel dat we empathie niet uit een boek kunnen leren. Nu heb ik het gevoeld.”, was een reactie van een student in de mooie YAGO krant. Hier voelde ik vooral geestverwantschap met de enthousiasme workshopbegeleiders. Zij brengen in dialogen het gesprek op “empathie”. Een kwaliteit die we hard nodig hebben in onze samenleving en werkgemeenschappen.

De organisatoren van het Festival slaagden erin om een gemeenschap zichtbaar te maken van Rijnlandse activisten die samen werken aan de Rijnlandse kenmerken in verschillende organisaties. Mooi dat samenwerken op deze wijze gestimuleerd wordt en dat deze gemeenschap ieder jaar krachtiger wordt. Dit lukt alleen als je geloofd in waar je voor staat.

Ik kijk uit naar volgend jaar om ze weer te ontmoeten. Natuurlijk om dan als Rijnlandse activist met de resultaatgerichte dialoog ook weer onze eigen bijdrage te leveren aan succesvolle werkgemeenschappen.