23 Dec

Door

Droomdebuut in plaats van werkstress!

December 23, 2013 | By |

Roda – Ajax (1-2)

Afgelopen zondag werd de wedstrijd met 2 doelpunten beslist door Jaïro Riedewald. Als 17-jarig talent debuteerde hij met een invalbeurt halverwege de tweede helft. En natuurlijk vroegen de verslaggevers na afloop wat hij er zelf van vond. Opvallend was dat hij naast ‘geluk’ zijn succes verklaarde doordat hij geleerd had de situatie te lezen en dan te kiezen waar je gaat staan.

Weten wat je doel is, de situatie snel lezen en dan in volle vaart bewust kiezen waar je gaat staan, daar gaat het om. Dit is te leren en erg belangrijk om samen het gevoel van succes te ervaren. Echter door de dynamiek en complexiteit van het werk laten we het lezen van de situatie juist vaak achterwegen. Vergeten we ons gemeenschappelijk doel en vervolgens kan je wel zeggen dat we maar ergens gaan staan. Dat is volgens mij ook de grootste oorzaak van werkstress.

Wanneer Asscher dit jaar schrijft dat hij werkstress te lijf wil gaan, dan gaat het vooral om deze belangrijke kenmerken van samenwerken. Als medewerker moet je erop kunnen vertrouwen dat je samen werkt aan het zelfde doel. Vertrouwen op jouw vermogen om de situatie te lezen én op jouw vermogen om bewust te kiezen waar je gaat staan. De rest komt neer op professionele techniek en natuurlijk… een beetje geluk hoort er ook bij. Maar dwing je dat samen dan ook niet wat af? Vertrouwen in je eigen kwaliteit, dat geeft je sámen zekerheid!