21 Feb

Door

Dialoog en discussie: zoek de verschillen

February 21, 2018 | By |

Verschillen tussen dialoog en discussie inspireren jong en oud

“Dit was pas een zinvolle discussie”, sprak één van de deelnemers waarderend na afloop van een dialoogsessie. Maar juist het loslaten van discussie maakte het gesprek zo zinvol. Ik vond het toen niet het moment om dit uit te leggen, maar zo’n positieve ervaring helpt wel om de dialoog het volgende gesprek meer bewust op te zoeken. Dus beloofde ik hem alleen dat ik hem nog wat zou opsturen over de verschillen tussen dialoog en discussie. Misschien ben je hier ook wel in geïnteresseerd. Daarom deze blog met de verschillen eens compact op een rij en als impressie in een korte film.

Het woord discussie (en de gespreksstijl helaas zelf ook) zit zo verweven in onze maatschappij, dat regelmatig tijdens een dialoog gezegd wordt dat we in discussie zijn. Zelfs met cursisten die de dialoog als voorkeursstijl bewust willen omarmen, kom je moeilijk los van de gewoonte om discussie te gebruiken als aanduiding voor ieder gesprek. Nu gaat het mij niet zozeer om de letterlijke betekenis van het woord, want wanneer je de Dikke van Dale naslaat op dialoog dan staat daar “tweegesprek”. Maar bewustwording van verschillen is wel een begin.

Het gaat dan om de kenmerken die de dialoog als gespreksstijl zo anders maken, meer tot leven te brengen. Dan  weet je waar je op moeten letten als je de dialoog zoekt. Het onderscheid wordt nog duidelijker als we het uitdrukken in het verschil in effect tussen discussie en dialoog. Daarom hebben we de belangrijkste nog eens samengevat en naast elkaar op een rij gezet. Zo willen wij het opzoeken van de voordelen van de dialoog stimuleren en de voorkeur voor discussie en overtuigen terug dringen.

dialoog vs discussieWil je ook op een andere manier een indruk van de verschillen krijgen, kijk dan dit korte filmpje over het Revius College in Wijk bij Duurstede. Hier gingen jong en oud in dialoog met elkaar en geven in het filmpje hun beleving.

Als je meer wilt lezen over de dialoog, dan kan ik je de volgende boeken aanraden:
Dialogue, the art of thinking together van William Isaacs
On dialogue van David Bohm