23 Sep

Door

Ondernemingsraad VGZ gebruikt STAP-dialoog

September 23, 2014 | By |

De STAP-dialoog helpt je echt stappen te zetten in samenwerken!

Ondernemingsraad VGZ begint in november aan een nieuwe zittingsperiode. Voordat deze start wil voorzitter Randy Martherus vastleggen wat er in de afgelopen periode gebeurd is en voorbereid zijn op de aankomende. Samen met de OR en twee STAP-dialoog begeleiders ging hij dit aan.

Wat vond je van de STAP-methode?

“Ik vind het een goede en effectieve methode. Vooral de interactiviteit spreekt me bijzonder aan. Elk OR-lid kon zich in de IK-fase eerst individueel voorbereiden en zich beelden vormen rond het thema dat we samen kozen. Die beelden werden van ieder afzonderlijk verzameld en vastgelegd in de webapplicatie van de STAP. In de WIJ-fase deelden we die beelden en kwamen we gezamenlijk effectief tot conclusies waarin iedereen zich kon vinden. Het gebruik van de STAP-dialoog webapplicatie vraagt wel om uitleg, maar de methode en het tool bij elkaar zijn echt krachtig.”

Wat vond je van de begeleiding?

“De begeleiding was prima. Waar nodig in de voorbereiding werd er effectief gereageerd. Er was voordat we begonnen met het invullen van de individuele IK-beelden een goede toelichting waar ook de vragen van iedereen prima werden beantwoord.

Tijdens de sessie rond de WIJ-fase hebben de begeleiders goed en flexibel ingespeeld op wat er nodig was. We hebben tijdens de geplande WIJ-fase voorrang gegeven aan het thema ‘vertrouwen’. De begeleiders toonden zo veel flexibiliteit en ervaring. Ze hebben de OR uitstekend begeleid bij de uitvoering van het gewijzigde programma. Binnenkort gaan we onder hun begeleiding de overig gekozen thema’s alsnog bij de kop nemen.”

Hoe heeft de STAP-dialoog jullie geholpen?

“Om te beginnen: we zijn dus nog niet klaar. We gaan binnenkort de twee gekozen thema’s bij de kop nemen:

  • Samen de voortgang en de opbrengst van de bijna afgelopen OR-zittingsperiode verzekeren.
  • Samen effectief communiceren over de eisen aan een nieuw OR-lid, zodat zij met de juiste verwachtingen instappen.

De opbrengst van de eerste sessie hebben we vertaald in acties en een aantal van die acties is ook al afgerond. De onderlinge samenwerking en vertrouwen hebben weer een boost gekregen met dank aan onze eerste ervaring met de STAP-dialoog.”

Zou je de STAP-dialoog aanbevelen bij anderen?

“Ja zeker. Om te beginnen bij de volgende OR! De STAP-dialoog lijkt me een prima methode voor de nieuwe OR om elkaar beter te leren kennen en afspraken te maken over hoe we met elkaar kunnen samenwerken. Ik denk dat de STAP-dialoog veel breder ingezet kan worden. Het is een universeel hulpmiddel om samenwerken te versterken. De methode kan ook prima ingezet worden in ketens, waar vertegenwoordigers uit verschillende bedrijfsonderdelen met elkaar samenwerken.”