30 Sep

Door

Participatie en cocreatie in de praktijk: Samen snel in beweging met de Quick STAP

September 30, 2015 | By |

Puzzelen zonder voorbeeld

Complexiteit, dynamiek en tijdsdruk zijn eerder regel dan uitzondering. Wie overziet het hele speelveld? Puzzelstukken liggen verspreid binnen en vaker ook buiten de organisatie. Veel mensen zien het failliet van de top-down benadering van achter het bureau. Weinigen weten praktisch vorm te geven aan een alternatief. Participatie en cocreatie zijn de toverwoorden. Stakeholders van verschillend niveau die elk een eigen waardevolle bijdrage hebben. Maar ja, hoe krijg je ze bij elkaar en hoe krijg je ze snel in beweging?

Wat is er nu nodig?
Mensen kunnen bergen verzetten als ze zich écht verbinden aan een doel en aan elkaar. Hoe krijg je ze zo ver? Dat vraagt om meer dan goede wil alleen. Het vraagt om gedeeld inzicht en om nieuwe vaardigheden. Maar wel snel! Het is dan belangrijk dat betrokkenen zelf op een rij zetten wat er speelt en wat nodig is. Vanuit hun eigen perspectief. Met oog voor de bestaande situatie, voor het doel en met respect voor elkaar. Zodanig dat ze liefst gelijk in beweging komen. Met draagvlak en eigenaarschap van acties. Als mensen zich gehoord voelen is het nemen van verantwoordelijkheid natuurlijk gedrag. Het laat denken en doen naadloos in elkaar overgaan.

Hoe doe je dat?
Met de Quick STAP helpen we je je eigen resultaatgerichte dialoog te regisseren voor zowel grote of kleine groepen. In 4 uur tijd maak je al een vliegende start met het ophalen, achterhalen en delen van denkbeelden over de situatie en gewenste uitkomsten. Daarmee ontwikkel je over de volle breedte van de deelnemers samen de richting van de oplossing. De Quick STAP genereert samenwerkend vermogen over grenzen, die vaak nog als barrières worden gezien. Puzzelen zonder voorbeeld. Wie heeft welk stukje? Participatie is dan werkelijkheid.

Wat levert het op?
• Grote of kleine groepen samen direct in beweging 
rondom een thema of probleem
• Gedeelde ambitie en verbinding met elkaar en het onderwerp
• Gebruikmaking van de kennis en vaardigheden van de hele groep
• Een set heldere acties op basis van zelfgekozen eigenaarschap

De Quick STAP kan ook digitaal worden ondersteund. Daarmee verdiep je de individuele beeldvorming voorafgaand of na afloop van de dialoog. Ook krijg je een degelijke rapportage die de deelnemers helpt om zelf en samen meningen vast te houden. Hierin wordt ieders individuele bijdrage zichtbaar. En blijven de bijdragen bereikbaar als basis voor het nakomen van acties en het invullen van eigenaarschap.

Bewezen aanpak
De Quick STAP is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring met de STAP-dialoog bij o.a. het ministerie van Onderwijs, defensie, politie, gemeenten en in de zorg en het MKB. Lees hier wat klanten daarover zeggen.