08 Dec

Door

De kracht van oprechte dialoog

December 8, 2016 | By |

Managementtaal vs Samenwerktaal

Hoe komt het toch dat managers in managementtaal gaan praten zodra ze hun kantoor binnenstappen? Normale taal verandert ineens in machts- en verdoezeltaal. Managementtaal was het onderwerp 25 november tijdens het eerste dialoog café met een prominente gast. Joop Swieringa deelde de inzichten uit zijn boek ‘Inburgeringscursus voor managers’ en dit vormde een mooie opmaat voor een onderlinge dialoog. 

Ieder bracht eigen praktijkvoorbeelden in en we hebben daarover van gedachten gewisseld. Zo kwam er ter sprake: is het mogelijk om als schoolbestuurder informeel met iemand te spreken terwijl de ander hem vooral formeel vanuit zijn rol benadert? Een situatie waar ik zelf nooit zo bij had stilgestaan. Een HR-adviseur bracht in dat zijn bedrijf alle ontwikkelmogelijkheden aanbiedt aan zijn medewerkers. Alleen lijkt het erop dat ze zich niet willen ontwikkelen. Is het echt zo of kun je dit alles toch doorbreken door een oprecht geïnteresseerde dialoog met de ander?

Joop kwam met een treffende anekdote die precies aangeeft waar het naar mijn idee om draait. Een manager vroeg hem waarom de communicatie met zijn medewerkers niet succesvol is, terwijl hij zich te pletter communiceert. ‘Ga eens écht met ze praten’ was de suggestie van Joop. En ja, de kracht van een open oprechte dialoog, daar geloof ik ook in.

Een mooi concept, het dialoog café van STAP-dialoog. Met een groep mensen die allemaal geboeid zijn door het onderwerp samenwerken rondom een specifiek thema met elkaar in dialoog, dit keer over managementtaal versus samenwerktaal. Een boeiend onderwerp vind ik, omdat ik als adviseur interne communicatie continu bezig ben om managementtaal te vertalen naar ‘gewone’ taal; de taal die we dagelijks spreken als we niet op kantoor zijn. En ik realiseerde me tijdens het dialoog café dat mijn werk in de ideale wereld niet nodig zou zijn.

Het was een boeiende middag met inspirerende gesprekken. Ik kijk uit naar het volgende dialoog café!

Elodie van de Vijver
Adviseur interne communicatie bij Essent