28 Sep

Door

Jaloers op die open blik van kinderen

September 28, 2013 | By |

Kinderen denken niet in problemen, ze denken van nature in kansen:
Je potlood gebroken? Dan heb je er nu twee!
De spoorbomen gaan vlak voor mijn neus omlaag.
Dan staan we nu helemaal vooraan!
Stel je samenwerken eens voor met zo’n open blik!

Gedurende de vakantie lees ik altijd nogal wat boeken, vaak over samenwerken. Een van de leukste boeken die ik dit jaar heb gelezen was “Omdenken is stom” van Berthold Gunster. Hij is de grondlegger van de (ja-maar) omdenken-filosofie en heeft daarover al heel wat boekjes laten verschijnen. Niet direct waar je aan denkt bij samenwerken, maar stel je eens voor…

Wat het boek zo leuk maakt, zijn vooral de talloze uitspraken zoals hierboven, die Gunster heeft opgetekend uit de monden van volwassenen. Voorbeelden van ouders en leerkrachten die thuis zijn in dat omdenken en zich verbazen over de flexibiliteit en onbevangenheid die kinderen aan de dag leggen om met problemen om te gaan.

Prachtig zijn ook de voorbeelden rond taalontwikkeling. Als een kind Anna heet, dan zal dat wel verwant zijn aan ananas en dan bestaan papanas en mamanas waarschijnlijk ook.

Ik moest denken aan mijn zus lang geleden die, op de achterbank van de eerste auto die mijn ouders hadden, bedachtzaam zei: Mamma, de koeien geven melk, de kippen geven eieren, maar van welk dier komen nu de aardappels?

Kinderen kijken allemaal met een open blik. De open blik die we gaandeweg als volwassene verliezen. Zij kijken zonder enig oordeel, zonder mening.

In feite gaat het er in elk traject dat wij begeleiden ook altijd om dat we teams helpen om los te komen van de gebaande paadjes en dat ze bij het samenwerken andere wegen durven in te slaan. Dwars door de gevestigde orde heen. Omdenken is daarbij natuurlijk direct aan de orde. Samenwerken versterken kan niet zonder omdenken. Als je doet wat je dee, krijg je wat je kree, is een gevleugelde NLP-uitspraak.

Ik ben jaloers op kinderen. Zij hebben dit van nature.
Rob Beukema
STAP-dialoog partner

Berthold Gunster: Omdenken is stom (2013)
Berthold Gunster: Ik ben oké. Jij bent een sukkel (2010)

Zijn website www.omdenken.nl.